Donuts

Donuts

Afbeelding

Op de foto zien ze er niet echt meer geweldig uit, maar dat komt omdat ik ze vrijdag mee naar school nam op de fiets en het super warm was. (dus men glazuur was wat gesmolten)

Versier ze met elk glazuur, jouw keuze. Chocolade ganache, kristalsuikergalzuur, of eiwitglazuur. En werk af met wat je maar in huis hebt 🙂

Ingrediënten:

donuts

  • 350 gram bloem
  • 35 gram suiker
  • 60 gram boter (kamertemp.)
  • 1 ei
  • 25 gram verse gist of 13 gram gedroogde gist
  • 1 dl lauw water

glazuur

  • 1 eiwit
  • 10 gram vloeibare honing
  • 100-150 gram bloemsuiker (hangt af van grootte eiwit)
  • enkele druppels azijn of citroensap
  • voedingskleurstof

bereiding:

donuts

  1. Zeef de bloem in een kom of op het aanrecht.
  2. Doe er de suiker, boter en het ei aan toe.
  3. Los de gist op in lauw water en doe het in een putje dat je maakt in de bloem.
  4. Begin met telkens wat meer bloem op te nemen in het water tot een papje.
  5. Uiteindelijk voeg je alles helemaal toe en kneed je goed ongeveer 10 minuten!Afbeelding
  6. Leg het deeg in een kom en laat het 20 minuten rijzen in een oven van 50°C.
  7. Nadien verdeel je het deeg in 12 (eventueel met de weegschaal, of op het zicht)
  8. Nu ga je het opbollen.
  9. Voorzichtig maak je een gaatje in het midden van de donut. (op het begin lijken ze allemaal echt op scharminkels, neem je tijd en bol ze opnieuw op en maak het gaatje opnieuw)Afbeelding
  10. Laat de donuts nogmaals 10 minuten rijzen. Verwarm de friteuse op 180°C.Afbeelding
  11. Bak de donuts aan elke kant mooi goudbruin. Bak er niet te veel in één keer.
  12. Laat de donuts uitlekken op keukenrol.

Glazuur

  1. Doe alle ingrediënten bij elkaar, maar zeef de bloemsuiker!
  2. Het moet een dikke, vloeibare homogene massa zijn, als dit niet zo is voeg dan nog wat meer bloemsuiker toe.
  3. Voeg eventueel kleurstof toe.
  4. Dop de afgekoelde donuts in het glazuur en werk af met pareltjes, suiker, hartjes 🙂
  5. Laat het glazuur afkoelen.

uit: Goe gebakken

Advertenties

5 gedachtes over “Donuts

  1. Heerlijk al die lekkernijen. Doet u een opleiding voor banketbakker. Ik weet zeker dat al u een winkel of bakkerij begint u veel succes zou oogsten!

      • Maar oh toch Britt. Indien gij uwen medemens uw gastronomische heerlijkheden tentoonspreidt kunt ge gewis verwachten dat ons lekkerbekkende brein al een winkel voor zich ziet, geverfd in de kleuren van uw donuts, chocoladegebakjes, marmercake, met confituur verrijkte creaties, in alle kleuren van de regenboog verrijkte delicatessen. Ik zie al voor mij: ‘Britts gebaksparadijs, al waar uw stoutste snoepdromen bewaarheid worden’. Ge zoudt beslist, zeker en vast, die Parijse bakkers een minderwaardigheidscomplex bezorgen. Menig keren ontwaakte ik uit een droom waar bergen van uw creaties een rondedans maakte, en ik te traag was om er slecht een te kunnen verzwelgen. Ik mee dat al uw lezers het zelfde lot is getroffen het slecht te moet doen met een afbeelding en het verlang ons op uw delicatessen te storten. Ik ben een hollander, doch gastronom in hart, ziel en maag… 🙂

        • Ik biedt mijn nederige excuses voor de taalfouten, maar de dichtende gastroom ontwaakte, en liet een aantal taal-steken vallen… 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s